Group 4
Group 2
Tripel Intelligence

Een écht intelligent biertje

In 2023 is Andreas uitgeroepen tot de beste Tripel van Nederland. Dat is de aanleiding geweest. Want wat doe je als je zelf de beste bent? Dan daag je jezelf uit het nog beter te doen, op een nieuwe manier. Dat leidde tot de vraag of we met behulp van AI een nog beter biertje konden maken dan ons allerbeste biertje van Nederland. En dat deden we, met behulp van de data van hun grootste fans op o.a. bierliefhebbersplatform Untappd. 

In lijn met de brouwer’s ‘fuck the status quo’ mindset, ontwikkelde Handpicked Lab en Weekend met AI een nieuw recept voor de nieuwe tripel. Met het recept dat AI destilleerde uit de Untappd recensies van Frontaal’s bier, gingen de brouwers aan de slag. 

6000 liter bier

Het resultaat is 6000 liter Tripel Intelligence, een biertje met een door AI ‘bedachte’ naam, recept, en label (zij het in samenwerking met de huisillustrator van Frontaal, Jenna Arts, wiens stijl met haar toestemming in het algoritme werd ‘gevoerd’). 

De recensies van Frontaal biertjes op Untappd werden gebruikt om een recept te ontwikkelen dat op al hun smaken aansluit. De brouwers verwerkten dat recept tot een mengsel dat goed zou kunnen fermenteren in de brouwerij, en maakten zo een herfstachtig biertje met smaken van peer en kandijsuiker en een alcoholpercentage van maar liefst 8,5%. 

De smaak van succes

Tripel Intelligence verkocht uit op haar release en is meer dan 3000 keer gereviewd op Untappd, waar het publiek het biertje een 3.6 van de 5 sterren gaf – een uitstekende score voor een complexer biertje dan een pils op het platform. 


Het bier is Frontaal’s inzending voor de Dutch Beer Challenge 2024 en gaf Frontaal de kans om zichzelf te profileren als slimme, op de toekomst georiënteerde ondernemer: nooit bang voor nieuwe ontwikkelingen, maar juist eager om die ontwikkelingen op te nemen in het bestaande proces. Want alleen zo verandert de status quo.